Forr az EB láz! Ilyenkor még az is lelkesen nézi a focimeccseket, aki nem rajong alapvetően ezért a sportágért.

adidas-e1447332028522

Mint általában, én ilyenkor is szakmai szemüvegemen keresztül vizsgálom az eseményeket, így a csodás testfelépítések, gyönyörű mozgások, izommunkák mellett azért egy-egy sérülésre, vagy annak veszélyére is jobban figyelek.

A labdarúgás mind izomerőben, rugalmasságban és állóképességben is sok munkát igényel. Gyakori okok, ami miatt sérülhetnek a játékosok:

  • hirtelen helyzetváltoztatás miatti szalag- és izomsérülések,
  • sérülések talaj csúszása miatti esés következtében,
  • nyújtás hiányában az alsó végtag izmai kötötté válnak, ettől a rugalmasság hiányában fokozottabb a sérülés veszélye.

Leggyakoribb a térd sérülése, azon belül is az oldalszalagok aguero-man-cityés a keresztszalagok részleges, vagy teljes szakadása, combizom sérülése, a meniscusok (porcos szerkezet) szakadása. Boka körül a szalagok, illetve az Achilles-ín sérülése a jellemző.

Gyógytornászként az a tapasztalatom, hogy a rehabilitációban, de a megelőzésben is nagy szerepet játszhat a kineziológiai taping! Ha már volt a sportolónak sérülése, akkor eleve magasabb a kockázata egy újrasérülésnek, pláne ha a szerkezet helyreállítása nem sikerült teljesen. Ez esetben megelőzésként használható a taping arra, hogy a receptorokon keresztül az izom tónusa és mozgása megfelelő maradjon. Mind az erősítésre, mind a túlfeszülésre alkalmazható a ragasztás.

Sérülés esetén a rehabilitációnak nagyon jól kidolgozottnak kell lennie, mind hobby-, mind élsportoló esetében! Az érintett ízület, vagy izom kezelése mellett a környező ízületek, izmok, valamint az egész alsó végtag mozgásának és terhelhetőségének helyreállítása kötelező, statikusan és mozgásláncban is! A kineziológiai taping alkalmas a kinetikus lánc (mozgáslánc, vagyis egy mozgásban részt vevő minden izom egybekapcsolva) helyreállításához is!

A taping alapvető része egy alapos és kidolgozott terápiának ahhoz, hogy tökéletes rehabilitációt végezzünk! A szalag egy csodálatos eszköz, hiba nem használni a gyógytornában, sport-terápiában, rehabilitációban! Eredményei nem kérdésesek, minden sportban alkalmazható! Szakember által felhelyezett tape tökéletesen kiegészíti a kezeléseket!

Na, de ez a sport nem csak a sérülésekről szól, élvezetes, rajongásra okot adó szórakozás, ha nézzük, és rendkívül összetett, ha végezzük!
Hangos szurkolásokkal teli, szórakoztató és örömteli meccsnézéseket kívánok!

download1-e1465297034101
Hajrá….!

szerző: Pap Andrea – Gyógytornász, Kinezio Tape terapeuta

http://www.holisztikusgyogytorna.hu

Fotó: 24.hu; tippmix.info ; szon.hu ; foci-live.hu