Mai témánk a kismama taping. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a kismamák tudjanak róla: van megoldás a hátfájásra, vizesedésre és egyéb panaszok kezelésére, melyek a várandósság alatt előjöhetnek.

Mivel a várandósság alatt gyógyszer nem ajánlott, ezért is jó a kineziológiai tapaszok használata, hiszen nem tartalmaznak semmilyen hatóanyagot, mégis segítenek a fájdalmak megszüntetésében.

Ezzel kapcsolatos cikkünket Pap Andrea gyógytornász írta meg, aki a gyógytorna és kineziológiai tapasz használatát javasolja a babavárás alatt.

derek_megtamasztasa

Derék megtámasztása

“A várandósság ideje alatt több mozgásszervi panasz jelentkezhet, ami azelőtt a legkisebb jelét sem mutatta. Ilyen például a derékfájás, csípő-és térdpanaszok, vizesedés (bokaödéma) vagy a has feszülése, esetleg fájdalma. Mivel a terhesség alatt a gyógyszerek szedése nem javasolt, így a fájdalmak és kellemetlen panaszok kezelésére a gyógytorna és a kineziológiai taping kombinációja lehet a megoldás!

hat_megtamasztasa

Lapocka tartása háti szakasz fájdalmára

 Az ízületi és izomragasztások közül a leggyakoribb:

  • csípő,
  • térd,
  • boka,
  • farizom,
  • hátizmok,
  • combizom,
  • lábszárizmok

       A növekvő has húzását is enyhítheti a tape megfelelő felragasztása, ezzel segítve a panaszok enyhítését anélkül, hogy egy mozgást akadályozó eszközt kellene hordani (hastartók).

has_megtartasa

Has tartása

lab_odema

Ödéma ragasztás

A láb vizesedésére, boka ödémára a speciális ödéma ragasztások nagyszerűen működnek, segítve a folyadék visszaáramlását, ezáltal a nyirokrendszert, a szöveteket és az ízületeket is kimentve a nagy nyomás alól!

comb_odema

Comb ödéma ragasztás

Természetesen a mozgás (személyre szabottan összeállított célirányos mozgásterápia) nem elhanyagolható része a kezelésnek valamint a jó állapot kialakításának illetve fenntartásának!
Legideálisabb esetben a leendő kismama, ha ismeri alapbetegségeit, vagy testi tüneteit (gerinc panaszok, ízületi problémák, vénás tünetek, cukorbetegség, stb.), már a babavárás előtt elkezd felkészülni a regenerálásra, testének kezelésére. Ez legalább annyira fontos, mint a magzatvédő vitaminok szedése a tervezett teherbe esés előtt.

Ha a várandósság alatt mégis jelentkeznek panaszok, azt a jól összeállított mozgásprogram és a kineziológiai taping sikerrel kezelheti! Csak szakszerűen felhelyezett taping és szakember által összeállított gyógytorna tekinthető megfelelő segítségnek!”

Kismamák: ne habozzatok felkeresni egy terapeutát, ha panaszotok van a várandósság alatt, mert van megoldás! 🙂

Fotók: Pap Andrea